Skålstenen ved Øster Lindet Kirke

1937 var gården beliggende på Vråvej 2 ejet af ostegrosserer Georg Hansen fra Esbjerg. Under en efterårsplovning på sydsiden af Vråvej ca. 60 meter øst for indkørslen til gården, og 6 meter inde på marken, dukkede en helt særlig sten op.

Stenen var nemlig dækket af såkaldte skåltegn. Skåltegn er runde fordybninger, hugget ind i sten, som regel i forbindelse med helleristninger. I de skandinaviske lande er denne form for helleristninger den hyppigst forekommende. Man mener at de fleste skåltegn stammer fra bronzealderen, men de kendes helt tilbage fra bondestenalderen.

Skåltegnene er hugget ind i stenens overflade med mindre sten. Denne proces har efterladt en skålformet fordybning med relativt jævne sider og glat bund.

Betydning

Skåltegn er både en simpel og meget udbredt type helleristning, og derfor findes ingen entydig tolkning af dem. Nogle gange optræder skåltegn sammen med mere detaljerede og figurative helleristninger, hvilket er baggrunden for en af de mest udbredte fortolkninger, nemlig den af skåltegnene er et frugtbarhedssymbol. Andre forskere tolker fordybningerne som himmellegemer. En teori som passer godt med bronzealderens store fascination af solen.

Ved overgangen til jernalderen ophørte skikken med skåltegnene. Dog har man op gennem tiden genbrugt stenene, og flere steder i Danmark findes skålsten side om side med runesten, som jo bekendt stammer fra vikingetiden, godt 1000 år senere. Man kan også finde skålsten som er genanvendt i kirkers ydermure, eller andre senere bygninger.

Skålstenen i Øster Lindet blev i første omgang opstillet ved gården på Vråvej, men efter få år blev den flyttet til grossererens have i Esbjerg. Da ostelageret skulle udvides, var der ikke længere plads til stenen, der blev foræret til Esbjerg Kommune. Her fik den en fin plads i museumshaven, hvor den stod frem til 1971. Her blev det nemlig, efter mange skriverier frem og tilbage, besluttet at skålstenen skulle hjem til Øster Lindet, hvor menighedsrådet forpligtigede sig til at holde omgivelserne i orden. D. 11. september 1971 blev der støbt et fundament ved den gamle præstegård, og d. 22. september kørte Falck-Zonens redningskorps stenen til sin nye plads.

D. 23. september 1971 blev der holdt en stor fest. Menighedsrådet havde inviteret både lokale, Ostegrosser med frue og museumsinspektører fra Esbjerg og Haderslev.